Tuesday, December 13, 2011

397. Sakagura


Som du kanske klurat ut från våra tidigare tips är sake en favoritdryck här på EANY-redaktionen. Intresset för denna japanska risbrygd har utvecklats till något av en hobby, och vi försöker varje helg hitta en ny sort att prova, antingen hos vår lokala sake-handlare eller på någon av alla de barer som har just denna dryck som inriktning. En favorit bland New Yorks alla sake-barer är Sakagura i Midtown.


Sakagura är världens största sake-bar. Den är gömd i en källare under en anonym kontorsbyggnad i Midtown, och det är inte ett ställe man snubblar in på av en ren slump. När du väl letat dig ned genom en labyrint av trappor och korridorer välkomnas du av en varmt inredd lokal som bjuder på stans bästa utbud av sake. Över 200 olika sorter står att finna på menyn, något som kan vara väldigt överväldigande om du är en novis på detta delikata område. Personalen är emellertid väldigt kunnig och kommer gärna med rekommendationer, eller så kan du helt enkelt blunda, peka och låta slumpen styra ditt val.


Förutom sake kan du även beställa mat hos Sakagura. Då restaurangen är en så kallad izakaya är portionerna små och menade att delas med dina dryckeskompanjoner. När vi besöker stället på tu man hand brukar vi beställa in fem rätter, vilket motsvarar en middag för två. En personlig favorit är Ika Shiokara, som är skivad rå bläckfisk serverad i en kall levermarinad. Låt nu inte denna beskrivning avskräcka dig, rätten är nämligen mycket god och fungerar lysande med ett glas Dassai 50, som tillsammans med Jokigen och Funaguchi är mina favoriter bland de 1100 olika sorters sake som produceras årligen.


Sakagura är en underbar restaurang och bar. Maten är spännande, och utbudet av sake kan inte bli mycket bättre. Är du nyfiken på sake bör du besöka denna dolda pärla snarast möjligt, och skulle du råka ha för mycket pengar på fickan rekommenderar jag ett glas Shizuku Sake, där rismassan, moromin, filtrerats droppe för droppe med hjälp av gravitation och tålamod. Resultatet är den renaste sake du kan finna, och Sakagura har ett helt kylrum fullt av denna underbara dryck.


View Larger Map
Sakagura
211 E 43rd Street (mellan 2nd och 3rd Ave)
Manhattan

0 comments:

Post a Comment