Friday, September 10, 2010

217. EN


Nyligen berättade jag om min födelsedag, och om vad andra halvan av redaktionen överraskade mig med på morgonen. Nu har det blivit dags för del två i födelsedagserien, nämligen middagsöverraskningen, då vi begav oss till ett ställe som serverar tre av mina absoluta favoriter; sake, ål, och spännande öl. Denna underbara restaurang och bar heter EN, och West Village är grannskapet.


EN är en japansk restaurang som är helt otrolig. Lokalen är enorm, luftig och smakfullt inredd. Baren har ett mycket fint urval av sake, och före sjutiden på kvällen får man tre olika flighter för $18. Personalen kan sin sake, och dessutom serveras hemlagade chips som tilltugg. Ett hett tips är att boka bord runt sju, men dyka upp någon halvtimme tidigare och spendera denna vid baren. Är du inte en sakefantast finns det dessutom andra drinkar att beställa.


Efter en trevlig stund i baren är det sedan dags för middag, och är ni ett mindre sällskap är chansen stor att ni placeras vid långbordet runt köket. Det är en oerhört kul placering, då man får uppleva matlagning av världsklass bara ett par meter bort. Till förrätt rekommenderas EN's hemlagade tofu, som är helt ljuvlig. Till varmrätt vill jag slå ett slag för Unagi No Shirayaki, som är ål som varje dag flygs in levande från Shizuoka i Japan, för att sedan grillas i EN's kök. En helt underbar rätt. För er som inte gillar ål rekommenderar redaktionen dessutom Pork Shoulder.


EN är en restaurang av världsklass. Det är en perfekt destination för en trevlig överraskning, och om personen som överraskas är en sake-nörd med svaghet för ål är valet klockrent. Dessutom finns ölsorten Hitachino Nest (den har jag tidigare bara funnit hos WD-50) på menyn, och till råga på allt i två varianter; Ginger och White Ale.

En middag för två inklusive drinkar, förrätt, och varmrätt går loss på ca $130.


View Larger Map
EN
435 Hudson Street (mellan Leroy och Morton Street)
Manhattan

4 comments:

Anonymous said...

Detta ställe hamnar på listan jag håller på och plitar ned.

//

Håkan

Anonymous said...

Mycket trevlig blogg! Tack tack!

Tony said...

Jag är rätt säker på att du kan hitta Hitachino Nest på Spitzer's på LES också. Samt på Wood i Brooklyn. Bara som ett tips. Dessutom tror jag att Whole foods säljer deras sexpack.

Daniel said...

Tony: Tack for tipset! Det ska jag kolla in, Hitachino Nest ar en underbar ol!

Post a Comment