Wednesday, March 9, 2011

290. Kirakuya


Idag ska vi återigen berätta om drycken som hotar att ta hela New York med storm, lite som en barvärldens motsvarighet till de senaste tio årens cupcake-invasion. Innan dess vill vi dock berätta att vi på Ett annat skrivit en liten topplista för Damernas Värld. Den du kan läsa här. Nu tar vi fokus på en av redaktionens absoluta favoritdrycker, nämligen sake, och en av mid-towns mest spännande sake-barer; Kirakuya i Koreatown.


Kirakuya är något så ovanligt som en sake-bar inklämd på andra våningen i en anonym kontorsbyggnad mitt bland Koreatowns alla dygnet runt-öppna barbecues. Precis som vår favoritbar Decibel har Kirakuya över 100 olika sorters sake i sortimentet, utvalda av ställets sommelier. Om Decibel är ett ställe där DJ Krush dricker sig full efter ett lyckat gig, är Kirakuya en bar där man kan tänka sig att Haruki Murakami firar efter att ha skrivit sista sidan av ytterligare ett mästerverk. Kirakuya är med andra ord snäppet flottare än Decibel, men med samma slags skönt avslappnade charm. Dessutom har Kirakuya ett fint utval av flighter på menyn, vilket är perfekt för dig som tar dina första staplande steg ut i sakens välsmakande djungel.


Själv har jag hittat ett gäng nya favoriter hos Kirakuya, varav en underbar Junmai vid namn Kitaro bitit sig fast i mitt gomsegel. Kitaro är en torr sake som fått sitt namn efter Shigeru Mizuki's klassiska manga från 1959. Den enögde huvudrollsinnehavaren (Kitaro) är dessutom avbildad på flaskan, som i sin tur serveras på en bädd av is i en bambukruka. Kitaro är med andra ord en skön mix av gammal japansk dryckestradition med popkulturella inslag; en beskrivning som även passar väl in på Kirakuya. Om du är ett fan av manga kommer du dessutom glädjas åt att det finns en sake vid namn Oyaji på menyn (Oyaji är Kitaros far, som är så förmultnad att allt som finns kvar av honom är ett öga.)


Om du under din exkursion bland traditionella sakes, specialbryggda sakes, och popkulturellt refererande sakes, skulle bli hungrig finns det dessutom ett rejält utbud av små tapas-liknande rätter att beställa. Dessa passar perfekt som tilltugg till din dryck, och beställer du ett par portioner står du dig hela kvällen. Ett par favoriter här på redax är en rå White Fish som serveras i en kryddstark marinad, samt en tonfisk och cilantro-cocktail som är helt ljuvlig. Maten kostar runt $7/portion, och saken kostar allt från $6 till hundratals dollar. Vår vän Kitaro kostar $14 för en 180ml flaska.


View Larger Map
Kirakuya
2 W32nd Street 2F (mellan 5th Ave och Broadway)
Manhattan

1 comments:

Tor said...

Vilken spännande bar! Där blir det ett besök i vår. Jag är nyfiken på sake!

Post a Comment