Thursday, April 26, 2012

447. Orwasher's


Det var ett tag sedan vi tipsade om något sött här på EANY. Därför har vi idag bestämt oss för att berätta om ett av våra favoritställen vad munkar anbelangar. Det går att finna varianter av denna typiskt amerikanska sötsak lite överallt här i New York, men de riktigt bra munkbagerierna kan vara knepiga att hitta om man inte riktigt vet var man ska leta. I dagens tips beger vi oss till redaktionens hemkvarter på Upper East Side, där vi bara ett stenkast från vårt hus hittar bageriet Orwasher's.


Orwasher's är en riktig New York-institution i klass med H&H Bagel och Yonah Schimmels. Stället öppnade redan 1916 av den östeuropeiske immigranten Abraham Orwasher, och har utsetts till ett av USA's tio bästa bagerier. Naturligtvis finns traditionella judiska bröd, samt mer moderna varianter till försäljning i det lilla bageriet, men det vi på redaktionen huvudsakligen besöker Orwasher's för är deras underbara munkar.


Det finns två olika munkar att välja mellan, en sockerdoppad variant och en som är täckt med choklad. Du får dessutom själv välja vilken slags fyllning du vill ha i din munk, vilket ibland kan vara ack så svårt när valet står mellan fem olika sorter. Själv brukar jag slå till på sour cherry, vars namn är ganska missvisande, då den inte är det minsta sur. Resultatet blir en knubbig liten munk som är sprickfärdig av den godaste sylt du kan tänka dig, och efter ett besök hos Orwasher's är det med snabba steg jag knatar hem för att slå på en kanna kaffe till mina munkar (jag säger munkar, då det är mycket svårt att bara köpa en.)


Som om det inte vore nog med delikata munkar har Orwasher's dessutom en av stans godaste Black and White Cookie till försäljning. Deras variant är inte lika överdrivet söt som de svartvita kakorna brukar vara, utan bjuder på en mycket behaglig smak som även den fungerar utmärkt till en kopp kaffe. Dina sötsaker slås dessutom in i fina små paket, vilket är en liten detalj med stor charm.


View Larger Map
Orwasher's
308 E 78th Street (mellan 2nd och 1st Ave)
Manhattan

0 comments:

Post a Comment