Sunday, September 20, 2009

78. Doughnut Plant


Det finns många saker som anses typiskt amerikanska, och något som ligger i toppen av listan är munkar i alla dess former. Dessa rundiga och fluffiga bakverk har blivit synonyma med amerikanska poliser, och vem av oss har inte någon gång drömt om att sitta på en nattöppen sylta och avnjuta en kopp blaskigt kaffe och ett gäng munkar? Dunkin Donuts må vara det största namnet i munkvärlden, men New Yorks bästa munkar finner du hos Doughnut Plant mitt i Lower East Side.


Doughnut Plant öppnade för ca 15 år sedan, med affärsidén att baka munkar baserad på ett 100-årigt familjerecept. Receptet skapades av Herman Isreal någon gång runt 1910, och det är hans sonson Mark som driver bageriet. Butiken är väldigt liten, men det finns ett par sittplatser om munkbegäret blir för stort och du vill äta dina runda små vänner omedelbums.


Det finns två huvudsakliga sorter att välja mellan; yeast doughnuts och cake doughnuts. Den förstnämnda är fluffig och stor, medan den sistnämnda är lite mer kompakt och snäppet mindre. Cake-munkarna är dessutom fyllda med en krämig frosting, vilket gör dem extra delikata.


Vilka olika sorter de har till salu beror lite på vilken dag du kommer dit; när vi besökte munkbageriet senast hade de blackberry, pistachio, chocolate, chocolate cake, vanilla, samt vanliga glaserade munkar på menyn. Jag lyckades trycka i mig fyra stycken innan det blev stopp, och jag kan nu instämma i den växande kör som hävdar att Doughnut Plant har stans bästa munkar.

Doughnut Plant öppnar 06:30, och har öppet till munkarna sålt slut, vilket oftast är runt fyratiden på eftermiddagen. De har öppet alla dagar utom måndag.


Doughnut Plant
379 Grand Street (mellan Clinton och Suffolk Street)
Manhattan

2 comments:

Dan said...

Mmm, donut...

sofia said...

vi hade (o)turen att bo 5 min bort från detta ställe under vår NY-vistelse, så det slank ner nån munk innan frukost, efter och ibland på kvällarna med. utan tvekan det bästa donuts vi smakat, och efter lite prövande hittade vi våra favoriter - carrot cake och tres leches. himmelska!

Post a Comment