Wednesday, September 2, 2009

71. Yonah Shimmel Knish Bakery


New York-historia går att finna i en mängd olika former. En enkel promenad genom ett av de många grannskapen berättar ofta mer än en hel termin av historieklasser. Mat är ett annat sätt att ta del av stadens mångfacetterade förflutna, dessutom ett väldigt delikat sådant. Yonah Shimmel Knish Bakery på Lower East Side är ett utsökt ställe att inmundiga en bit av forna tiders New York.


Vad är då en knish? Ett enkelt sätt att beskriva detta bakverk är att likna den vid en bakad potatismosbulle, med allsköns smaskiga fyllningar. Knishen är en traditionell judisk rätt som är helt kosher. Stans första knisheria öppnades 1910 av Yonah Shimmel, i den då judiska stadsdelen runt East Houston Street, och platsen är densamma än idag.


Det finns både traditionella knish och modernare varianter på menyn. Bland klassikerna kan man hitta plain och kasha, som är ett slags grovt sädesslag. Om du vill ha något mer samtida rekommenderas min personliga favorit cheddar och jalapeno, som är så god att den bara smälter i munnen.


Du kan äta inne på Yonah Shimmel, eller be att få maten ”to go”. Se till att de värmer din knish innan du lämnar knisherian, då är de nämligen som godast. Själv brukar jag ta med min knish till Sara D Roosevelt Park, och det blir en underbar liten picknick av det hela. Extra mysigt är det att äta sin varma knish om hösten, när löven faller och staden brusar runt omkring dig.


Yonah Shimmel Knish Bakery
137 E Houston Street (mellan Forsyth och Eldridge Street)
Manhattan

6 comments:

Eddie said...

Min längtan tillbaka till NYC börjar bli svår. En kompis till mig åkte dit idag. Jag följer oförtrutet din underbara blogg och hoppas att du aldrig slutar att tipsa om ställen.

Jag drar nog dit till våren igen men då tror jag att jag ska bo på ett bättre hotell än Bowery Whitehouse.

Howlin Wolf från FB said...

Det knish-bageriet figurerar i Woody Allen's senaste, "Whatever Works", om du har sett den Daniel. Jag tyckte då knish såg väldigt spännande ut och ville gärna prova det. Tusan att jag inte visste namnet på knishbageriet innan jag åkte till NYC sist.

Daniel said...

Eddie: Tusen tack! Jag ar glad att du gillar mina tips!

HW: Har inte sett den annu, men ska forsoka ta och se den till helgen.

"oroshjärta" Lotte Fernandez said...

hamna här rekad av min nyc älskade syster! fin sida! verkligen! kommer absolut tillbaka!

"oroshjärta" Lotte Fernandez said...

nu är jag en följare!

Anonymous said...

Underbara tips! Den absolut bästa tips sidan om New York som jag hittat. KOllar in nästan varje dag,. :)

Post a Comment