Thursday, December 9, 2010

254. Satsko


Ni som är trogna läsare av Ett annat New York vet sedan länge att en av mina absoluta favoritdrycker är sake, och att namnet på en av mina favoritbarer är Decibel. Denna trevliga sakebar har emellertid en rejäl utmanare några kvarter österut, ett ställe vi funnit oss återvända frekvent till på sistone. Namnet på detta otroligt trevliga lilla krypin är Sake Bar Satsko, och grannskapet är East Village.


Sake Bar Satsko är en liten bar bestående av en handfull bord, en bardisk, och hundratals polaroider av belåtna besökare. Det är ett mysigt ställe för att svepa några lådor sake, och personalen är kunnig samt otroligt trevlig. Dessutom finns tilltugg som edamame och shumai på menyn, om du skulle vilja fylla magen med någonting annat än delikata risbrygder.


Något som gör Satsko till en riktig vinnare är att man kan hitta sake-sorter tillverkade utanför Japan på menyn. Sake från Berkeley i Kalifornien är kanske inte det första man tänker på när denna urtypiskt japanska dryck kommer på tal, men jag rekommenderar att du provar Shochikubai, en len sake som får dig att inse att det finns vassa utmanare även här i landet. Därefter kan du prova Crazy Milk, en ofiltrerad variant från ovannämnda bryggeri, och du kommer utan tvivel att sjunga den Berkeleyska sakens lov.


Till sist vill vi rekommendera en syssla som helst utövas i grupp, nämligen sake-bombing. En sake-bomb är ett shot sake som med hjälp av två ätpinnar balanseras ovanpå en halv sejdel öl. När hela bordet har sitt glas med shot framför sig skanderar man ”Sake! Sake! Sake! Booomb!!!” i kör och slår till i bordet varpå man sveper ölen med det sjunkna shotet. Denna syssla kan vid en första åsyn verka en smula pubertal, men efter en närkontakt med den roliga riten kommer du att vara såld, och ett sake-bombsfan för livet. På tal om öl finns även Hitachino Nest i barens utbud.

Satsko har dessutom en större restaurang på Lower East Side.


View Larger Map
Sake Bar Satsko
202 E 7th Street (mellan Ave B och Ave C)
Manhattan

2 comments:

Martin said...

Det där ser spännande ut. Det är synd och skam att det är så svårt att få tag på sake i Sverige. Grymt god dryck!

Marie och Jennie said...

Vi sitter och planerar våran New York resa, och så springer vi på den här supermysiga bloggen! Vilken guldgruva! Vi ska försöka besöka flera av ställena ni tipsar om för att uppleva den där riktigt härliga New York känslan. Tack!!!

Post a Comment