Tuesday, September 11, 2012

494. Xi'an Famous Foods


Nudlar är ett hett begrepp som aldrig tycks vilja svalna. Folk har i urminnes tider varit som galna i denna underbara mat, och här i New York finns det hundratals restauranger som kan stilla din värsta nudelfrossa (du kan läsa om några av dessa här, här och här). En av de mest populära och älskade har på senare tid expanderat något enormt, från att ha varit ett litet hål i väggen i Queens till fyra restauranger i skrivande stund. Jag talar naturligtvis om Xi'an Famous Foods, och vi har besökt deras lokal i East Village.

Xi'an Famous Foods serverar mat från kinas västra regioner, där en stor del av befolkningen är muslimer, och kan enklast beskrivas som kinesisk mat med influenser från mellanöstern. Restaurangen i East Village är liten. Det finns tolv sittplatser, och det är ofta en lång väntan. Folk väntar dock tålmodigt, för de vet att belöningen vid slutet av denna prövning är bland det godaste som finns. En av den lilla restaurangkedjans största fans är världens bästa programledare, Anthony Bourdain, som sagt att Xi'an Famous Foods är bättre än Thomas Kellers French Laundry (som för övrigt anses vara USA's bästa restaurang). Jag är böjd att hålla med (och med det inte sagt att det är några som helst fel med French Laundry, det är en underbar restaurang).


Det du hittar på menyn är smaker du aldrig tidigare upplevt, där lamm, kummin och nudlar är de främsta ingredienserna. Ställets Spicy Cumin Lamb Burger anses vara ställets bästa rätt, men själv faller mitt val på samma kryddstarka kumminlamm, fast serverat med handgjorda nudlar. Sedan har vi naturligtvis godsaker som nudelsoppa, oxsvansstuvning, kryddstark tofu... Valmöjligheterna är oändliga.


Jag kan bara hålla med Anthony Bourdain: Xi'an Famous Foods är en otrolig restaurang. Maten är bland det bästa du kan hitta i New York, något kön av hungriga gäster kan gå i god för. Förvänta dig dock ingen lyx, maten serveras på papperstallrikar, och det är ofta väldigt trångt vid bordet. Alla dessa obekvämligheter vägs dock upp av maten, som är underbar.


View Larger Map
Xi'an Famous Foods
81 St Marks Pl (mellan 1st och 2nd Ave)
Manhattan

1 comments:

Per said...

Åt där förra veckan!
Sjukt gott!

Post a Comment