Sunday, August 1, 2010

200. WD-50


Nu, älskade läsare, har det äntligen blivit dags för tips nummer 200! Det firar vi vanan trogen med pompa och ståt, men innan vi slår oss ned för att äta och dricka gott vill vi återigen utbringa ett stort tack till alla er som läser vår lilla blogg! Utan er skulle Ett annat inte vara möjligt, och det är era fina kommentarer och e-mails som gör att vi fortsätter skriva. Dagen till ära har vi besökt en restaurang som röstats fram till en av världens femtio bästa, nämligen WD-50 på Lower East Side.


WD-50 är en av New York’s absolut bästa restauranger. Geniet bakom stället heter Wylie Dufresne, en av de främsta inom molekylär gastronomi, vilket enklast kan beskrivas som matlagning där spännande ingredienser möter ovanliga tillagningsmetoder, för att slutligen resultera i rätter som är oerhört unika. Stämningen på WD-50 är mycket trevlig; under vårt besök spelades Bowie’s lite lugnare låtar i bakgrunden, och inredningen är smakfullt avskalad.


Nu några ord om maten, som är helt otrolig. En av våra förrätter var Aerated Foie Gras, dvs gåslever som efter någon slags behandling blivit fylld av små luftbubblor, vilket gör anrättningen otroligt lätt men fortfarande krämig. Denna serverades med rödbetor, plommon, och krispig brioche. De två huvudrätterna bestod av Iberico Pork Neck som serveras med bland annat bovete och kryddnejlikachips, samt medelhavsabborre med kronärtskocka, bamburis, och halvah. När dessa udda ingredienser möts skapas smaker du aldrig tidigare upplevt, och du förstår varför Wylie har geniförklarats. Till maten kan jag varmt rekommendera ett par flaskor Hitachino Nest, en japansk öl som är precis lika spännande som resten av menyn.


Nu vidare till desserten. Mitt val föll på Licorice Custard, en lakritskräm som vilar under ett papperstunt sockerark. Jag är helt såld på lakrits, och när jag såg att delikatessen serveras med sakesorbet och bartlettpäron kunde jag inte motstå frestelsen. Naturligtvis var tillrättningen helt underbar. Till desserterna finns en rejäl drinkmeny, med spritsorter som passar bra tillsammans med sötsaker. En whisky vid namn Springbank blev mitt val, en liten personlig hyllning till Springbank Road, som var namnet på gatan jag bodde på i London för många år sedan.


Slutligen vill jag tipsa om en drink som nu är min absoluta favorit. Hon heter Lupita, och hennes huvudsakliga ingrediens är grön tabasco. Lupita är en perfekt fördrink; så perfekt att vi även avrundade kvällen med ett par glas av denna gröna skönhet. Skulle du efter en avslutad måltid vilja tacka kocken kan vi berätta att Wylie Dufresne med jämna mellanrum kommer ut ur köket i egen hög person, för att med en generals vakande öga se till att allt är till belåtelse. Priset för en trerätters med drinkar ligger på cirka $300 för två personer inklusive dricks.

Återigen, stort tack för att ni orkat läsa 200 tips! Nu tar vi sikte på 200 till.


Visa större karta
WD-50
50 Clinton Street (mellan Stanton och Rivington Street)
Manhattan

13 comments:

Stina i Stockholm said...

Tusen tack själva för en underbar blogg! Jag ser fram emot 200 nya tips!

Anonymous said...

Jättebra tips! Grattis!

Mats

Anonymous said...

Hej! jag hittade precis den här bloggen och gissa om jag vart glad! Jättebra tips! Nu ska jag ta och lusläsa. jag åker nästa helg!

Moa

Saltistjejen said...

Hahaha vad ROLIGT attt ni skriver om just WD50 nu! Vi var alldeles nyligen där och jag skrev om mitt intryck i min blogg:
http://saltistjejen.blogspot.com/2010/07/matupplevelse.html
Kul att ni verkade gilla stället så mycket ni med!
:-)

Queen Desiree's goals said...

Va synd att jag inte kände till din blogg innan jag åkte till new york... Den är jätte spännande!Jag åker till New York 1 gång om året, och vet att det finns så mycket nytt att upptäcka varje gång. Jag kommer att läsa igenom alla 200 tips, det är helt perfekt! . WD50 har jag funderat på de sista åren men aldrig kommit dit, synd! Det blir till våren.. :) Ha det!

Eva-Lena said...

Tack tack tack! Er blogg gjorde min och min mans resa helt oförglömlig! Så himla många mysiga ställen har vi aldrig tidigare besökt! :)

Hanna said...

Mums där bara måste det bli ett besök. Det verkar riktigt spännande. Speciellt den där lakrits grejen verkar god.

Helene o Peter said...

Hej! Tack för 200 tips! Ni är bäst! Jag skulle vilja ge er ett pris av nåt slag! Vi kommer åka tillbaka snart och återigen använda er blogg som den skattkarta den är:)
Mest längtar vi tillbaka till Harriets burgare och Levain cookies!

Marliina said...

wow, ser underbart ut!

Magnus said...

200 träffsäkra tips! Kanonblogg! Sitter fint såhär innan NY-resan.

Magnus

Daniel said...

Tack for alla fina ord!!! Det varmer otroligt fint!

I said...

Sv(på ganska gammalt inlägg): tackar tackar, jag kan så här på efterhand hålla med om att NY nog är världens bästa stad!

Salvion said...

Är i NY nu och min bror bjöd mig hit härom kvällen, Det är helt sjukt vilken upplevelse det var för alla sinnen! vi tog Avsmaknings menyn, det kostade en arm och ett ben men en helt sagolik upplevelse, tänkt på den i flera dagar nu! Tack för att ni tipsade min bror om det! och för en blogg helt i min smak, vilket underbart jobb ni gör, halva våren semester här kommer från eran blogg =) och det är väll ett bra betyg?

Post a Comment