Wednesday, November 11, 2009

100. Blue Hill


Får vi be om en fanfar tack, det har nämligen blivit dags för Ett annats 100'e inlägg! Det ska vi fira lite extra, men först vill vi passa på och tacka er läsare för alla era synpunkter, frågor, och kommentarer, både här på bloggen och via e-mail. Utan er skulle Ett annat New York inte finnas till. Så ett stort tack för att ni uppmuntrar oss att skriva inlägg efter inlägg, och vi hoppas att vi är framgångsrika i vår strävan att ge er New York-vistelse den där extra lilla guldkanten som är så viktig när man är ute och reser. Tusen tack!

Nu till dagens inlägg, som denna gång blir en riktigt kulinarisk resa till en av stadens mest spännande restauranger. Blue Hill är namnet på denna lilla Greenwich Village-pärla som fick rejält med uppmärksamhet för några månader sedan, då President Obama med fru dök upp för en mysig middagsdejt.


President Obama är känd för att vara både matmässigt kräsen samt oerhört noga med att hans mat är ekologiskt odlad under rättvisa former. Därför är det inte konstigt att Blue Hill är en av hans favoritrestauranger. Ursprungligen är Blue Hill en farm norröver som specialiserat sig på att producera extremt högkvalitativa produkter med hjälp av mycket aktingsvärda metoder. Dessa råvaror blir sedan ingredienser i farmens två restaurangkök, varav det ena som sagt ligger i New York City. Det som inte kan produceras lokalt på farmen, såsom hummer och krabba, kommer från lokala producenter i New York och New England.


Nu några ord om maten, som enklast kan beskrivas som bland det godaste jag någonsin ätit. De dagfärska råvarorna är som en minimassage för smaklökarna, och det känns som att varenda cell i kroppen får en dos av Blue Hills organiska agenda för varje tugga. Menyn erbjuder någonting för alla smaker, och om du känner att du vill ta del av Blue Hills bredd rekommenderas deras tasting-meny, som är en 5-rättersmiddag med två förrätter, en huvudrätt, och två desserter (detta blev bland annat presidentens val under hans besök). Dessutom serveras runt fyra olika små gratisrätter under måltidens gång, allt från farmen i upstate New York.


Blue Hill är helt enkelt en underbar restaurang som inte bara serverar god mat, utan även har en genomtänkt och grön agenda bakom rätterna. Priset för en trerätters middag för två personer med fördrink, samt ett par öl och ett gott vin till maten landar på cirka $300-400 inklusive 15-20% dricks. Detta kan tyckas ganska dyrt (speciellt med tanke på att en av filosofierna bakom denna blogg är att tipsa om billigare matställen), men vid ett lite högtidligare tillfälle kan det vara kul att kosta på sig det där lilla extra, och då är Blue Hill väl värt pengarna. Dessutom fick restaurangen två tummar upp av presidenten, och det är nog bland det bästa betyg ett matställe kan få.

Det rekommenderas att du bokar bord någon månad i förväg, speciellt om du planerar ett besök fredag eller lördag.


Personligen föreslår jag att du beställer Blue Hills Old and New World Cheese Selection till dessert. Den är ljuvligt god, samt serveras med en kul tanke och ett spännande ursprung som den trevliga personalen förklarar för dig innan du hugger in.

Smaklig måltid!


Blue Hill
75 Washington Place
Manhattan

9 comments:

"oroshjärta" Lotte Fernandez said...

awh! ostvarianten ser makalöst god ut! Grattis till 100 inlägg! Ser framemot 100 till! =)

Nina said...

Tack själv! Jag har läst ett annat i några månader nu och ser fram emot fler inlägg. Jättebra blogg!

Anonymous said...

Grattis och tack för era fina tips!

Anna

Anonymous said...

Gud vilket mysigt ställe..! Dit bara måste jag gå! Får be min BF att bjuda mig ;-)

Anonymous said...

Gratulerar till 100 fantastiska inlägg! Ser även jag fram emot 100 till:)

Michaela

Anonymous said...

En valfortjant stjarna i guide Michelin har den ocksa. Utan tvekan topp 20 har i NY.

Magnus said...

Grattis! Tack själv! Jag hade stor nytta av dina tips under min senaste tur till New York. Jag såg och upplevde en massa saker jag annars hade missat. Ser fram emot framtida inlägg, samt ytterligare en resa!

Anonymous said...

Grattis till 100 fina inlägg!
Jag läste igenom bloggen och skrev ut de tips jag tyckte såg mest spännande ut innan vi åkte till New York förförra vecka och jag hade verkligen inte velat vara utan den luntan - det blev några av de trevligaste, häftigaste och godaste upplevelserna på hela resan :-) Stort tack, Helena

Jenny L said...

Hej, grattis får man säga :)
Ni kommer med många roliga tips som jag verkligen ser fram emot att undersöka när jag är i NY nästa gång. Och jag skulle vilja önska om tips på saker att göra nu i december! Jag tänker att NY är så mycket julstämning det kan bli, men har du några tips på vad man ska göra under just denna tid? Vart hittar man tex en svängig gospel-kyrkokör (helt oreligiös som jag är men det känns som något som måste upplevas?!) eller en grym jazzklubb? vart hittar man bästa julmyset? Finns det tex julbordsliknande grejer så som här i Sverige??
Ser fram emot mer bra tips, keep up the good work :D

Post a Comment