Tuesday, February 7, 2012

419. First Avenue Coffee Shop


Upper East Side är ett av Manhattans mest genuina grannskap. Trots att avenyerna vid kanten av Central Park bjuder på en överflödig lyx i form av dyra butiker och Guide Michelin-prisade restauranger, finner du i detta grannskap en mer familjär stämning där även vi vanliga dödliga har råd att leva och bo. För att hitta denna del av UES får du bege dig österut, till kvarteren närmast East River. Där finner du även några av våra stamhak (som du kan läsa om här, här och här), och ett av dessa är First Avenue Coffee Shop.


First Ave Coffee Shop, eller 1 Ave Restaurant som det står på ställets markis är varken ett kaffeställe eller en restaurang, utan en diner. Ni som är trogna läsare av EANY vet redan att vi på redaktionen är mycket förtjusta i denna typ av uramerikanska komfortmatsinstitutioner, där luften är full av underbara dofter, och väggarna fått en fin patina från både stekos och tidens tand. First Ave Coffee Shop är en av New Yorks mest genuina diners, där den långa bardisken under årtionden nöts av stamgäster på jakt efter delikat mat.


Själva besöker vi den långsmala lilla dinern när det är dags för middag de dagar kylskåpet gapar tomt. Menyn bjuder på ett hundratal olika val, vilket är mycket välkommet efter en på tok för lång dag, och merparten av utbudet består av diner-klassiker som mackor, burgare och frukosträtter. Mitt stående val hos 1st Ave är deras BLT, serverad tillsammans med en god vän vid namn lökringar.


En annan klassisk diner-rätt är glassbaserad kreationer, och hos 1st Ave kan du beställa allt från vanliga milkshakes till Banana Splits. Min favorit är en float där en skopa vaniljglass badar i ett glas Coca-Cola. First Ave Coffee Shop är en underbar liten diner. Stället är otroligt genuint, så om du vill avnjuta en ordentlig amerikansk frukost, lunch eller middag omringad av lokala stamgäster vet du nu vart du ska gå.

Som av en slump uppdaterade vi idag även Ett annat San Francisco med ett tips om en diner.


View Larger Map
First Avenue Coffee Shop
1433 1st Ave (mellan E 74th och E 75th Street)
Manhattan

2 comments:

Lovisa Wallin said...

åh, det ser farligt gott ut! du vet verkligen hur man ska få hela bloggsverige att sukta efter staden som aldrig sover (och all dess mat..)

Erik said...

Kul med en blogg som tar upp info om andra delar av New York än bara Manhattan :)

Planerar en resa dit så det här var ett prefekt ställe att samla lite guldkorn på.

Post a Comment