Saturday, October 17, 2009

90. Jing Fong


Att äta en dundermåltid tillsammans med vänner och bekanta är ett av de trevligare sätten att umgås. Extra roligt blir det dessutom om man lyckas hitta en restaurang där själva tanken bakom måltiden är att beställa smårätter som man sedan delar med sina bordsgrannar. Dim sum kallas detta koncept som har sitt ursprung i Kina, och en av New Yorks största dim sum-salonger heter Jing Fong och ligger i Chinatown.


Jing Fong är inte bara stans största dim sum-restaurang, det är dessutom en av de mest delikata, något som blir väldigt uppenbart då man nästan alltid tvingas vänta någon halvtimme innan ett bord blir ledigt. Salongen är stor som en fotbollsplan, och mellan borden går det omkring servitriser som skjuter vagnar med mat framför sig. Det är här som dim sum-upplevelsen blir riktigt actionpackad, man måste nämligen fånga en av vagn-damerna och beställa direkt från henne. Ibland är det många som vill beställa, och man får nästan armbåga sig fram till delikatesserna på vagnen. När man väl fått sina små rätter sätter damen med vagnen ett litet kryss på en lista som finns vid ditt bord, och när det är dags att betala tar du med dig listan och betalar vid disken vid utgången.


Bland rätterna kan du bland annat finna riscrepes med räkor, en massa olika dumplings, fläskbullar, samt min favorit, friterade sesambollar med rödbönsfyllning. Varje order består av tre till fyra bitar av din valda rätt, och det är inte ovanligt att man beställer fyra olika varianter per person under en måltid.


Dim sum är ett väldigt kul sätt att äta; man får prova på en mängd olika rätter, det är spännande att hålla utkik efter damerna med matvagnarna, och man blir dessutom proppmätt på kuppen. Se till att du är hungrig innan du besöker Jing Fong, för du kommer att äta mer än du trodde var fysiskt möjligt. En stor extraöverraskning blir det dessutom när det är dags att betala, och du märker att hela måltiden bara gick på ca $15/person.


Jing Fong
18 Elizabeth Street (mellan Canal Street och Bayard Street)
Manhattan

1 comments:

Lena said...

Dim Sum verkar spännande, och Chinatown är alltid värt ett besök. Vi var där flera gånger under vår senaste New York resa, fast inte på Dim Sum . :)

Post a Comment