Wednesday, September 26, 2012

502. Margie's Red Rose Diner


Att skriva en bok som Ett annat New York (som du för övrigt kan köpa här, här och här) har varit en spännande upplevelse som bjudit på många intressanta insikter. Det visade sig under skrivandet vilken föränderlig stad New York är, och några av de tips jag ville ha med i boken stängde innan manuset ens var färdigställt. Ett av dessa ställen var en av min vän Luthers (som ni som läst boken redan stiftat bekantskap med) favoritrestauranger, som slog igen på obestämd framtid strax före sommaren. Nu har denna pärla emellertid öppnat igen, vilket jag är mycket glad över, då det är en av Harlems bästa soul food-restauranger. Margie's Red Rose Diner heter stället i fråga, och här följer texten som inte kom med i boken.

Margie's öppnade 1979, och har sedan dess serverat hemlagad mat till hungriga Harlem-bor. Det är ett enkelt litet ställe där inredningen går i rosenrött och personalen består av en person, Margie's dotter Ayoka, som tog över restaurangen efter att Margie själv gick bort för ett par år sedan. Ayoka sköter ensam köket och agerar dessutom servitris. Hon ser till att din beställning blir precis som du vill ha den, och maten serveras med en enorm skopa kärlek.


Menyn består av klassisk soul food baserad på Margies recept, där Fried Chicken är den stora stjärnan. Din huvudrätt serveras dessutom med två sidorätter, och du kan välja mellan sydstatsklassiker som Mac'n'Cheese, Collard Greens och grits. Själv rekommenderar jag de två sistnämnda, där du själv får bestämma vilken sorts ost du vill ha i dina grits.


Margie's är en Harlem-klassiker som är ett måste om du är nyfiken på soul food. Ayoka är en mycket rar och älskvärd dam som verkligen brinner för sin lilla restaurang, vilket i sin tur återspeglas i maten. Om du dessutom skulle ha plats för dessert rekommenderas en bit Lemonade Pie, en av restaurangens få rätter som inte är baserad på Margies recept. Upphovsmannen bakom ställets Lemonade Pie är Ayokas vän Douglas, en man jag gärna skulle vilja träffa och tacka för en av mitt livs största dessertupplevelser.


View Larger Map
Margie's Red Rose Diner
275 W 144th Street (mellan Frederick Douglass och Adam Clayton Powell Jr Boulevard)
Manhattan

0 comments:

Post a Comment