Thursday, January 14, 2010

117. Meskerem


Etiopisk mat har länge varit en favorit hos oss här på Ett annat New York. Awash på Upper West Side är ett ställe vi återvänder till med jämna mellanrum, men nu har vi hittat en värdig utmanare som serverar östafrikansk mat som inte går av för hackor. Meskerem heter restaurangen som drar jämnt skägg med Awash, och den ligger i West Village, bara ett stenkast från storheter som Minetta Tavern, Blue Hill, och Babbo.


Meskerem hittar man i en oansenlig liten källarlokal. Inredningen känns på gränsen till kitschig, och den bakre delen av restaurangen är ofta belamrad av lådor. Maten återspeglar dock ingen av ovannämnda negativa faktorer, då den är en smakupplevelse utöver det vanliga.


Som sig bör på etiopiska restauranger kan man beställa både separata rätter och provsmakningstallrikar, varav det sistnämnda är att rekommendera. Meskerems Vegetarian Combo är himmelskt god; de åtta olika smårätterna kompletterar varandra på ett utsökt sätt, och du försöker snart klura ut olika smakkombinationer på egen hand (miser alech och shro wat är en personlig favoritkombination).

Dessutom finns det självklara valet honungsvin på menyn, men här drar Awash det längre strået över Meskerem. Inte för att Meskerems honungsvin på något sätt är osmakligt, det är tvärtom väldigt gott, men når inte samma höga klass som det som serveras hos konkurrenten uptown. Lokal finns även i Hell's Kitchen, men den i West Village anses vara den bästa av de två.

Som vanligt när det gäller etiopisk mat ber vi dig tvätta händerna innan du hugger in på läckerheterna.


Meskerem
124 MacDougal Street (mellan W3rd Street och Bleecker)
Manhattan

0 comments:

Post a Comment