Tuesday, April 16, 2013

516. AlderVarje år öppnar hundratals nya restauranger här i New York, varav de flesta inte gör mycket väsen av sig. Då och då öppnar emellertid ett ställe som tar staden med storm, där folk är villiga att vänta i timmar på ett bord. För bara några veckor sedan hände just detta; en restaurang öppnade som anses vara årets viktigaste, och den har lyckats leva upp till alla extremt högt ställda förväntningar. Jag talar naturligtvis om Alder i East Village.


Mannen bakom Alder är Wylie Dufresne, geniet bakom den molekylära gastronomins högborg WD-50. Alder är Wylies variant på en bistro, där en oerhört vacker inredning som tagen från en gammal lada någonstans i Maine sätter stämningsribban högt. Till skillnad från WD-50 är Alder en avslappnad historia dit du kan gå i jeans och t-shirt. Maten är emellertid precis lika förstklassig som hos storasysterrestaurangen några kvarter bort, och när du börjar läsa menyn inser du att Wylie Dufresne är ett geni.


Menyn är sorterad från lättare rätter till tyngre, och du kan själv kombinera din perfekta måltid. När jag och min fru besökte Alder beställde vi sex olika rätter, Pub Cheese, Salmon Tartare, Soft Poached Egg, Foie Gras Terrine, Smoked Arctic Char och Pork Rib. Maten var naturligtvis magiskt god, och tvingas jag välja tre vinnare blir det Pub Cheese, Foie Gras Terrine och Pork Rib. Allt som serveras är emellertid fullt av de fulländade smakkombinationer Wylie Dufresne är så känd för, så det är svårt att plocka ut favoriter. Vi provade dessutom ställets Banoffee Tart samt deras hemgjorda glass till dessert. Underbart gott. Vi ska heller inte glömma urvalet av dryck, där en cocktail vid namn Dr. Dave's Scrip Pad var den stora vinnaren. Gosse, vad denna drink var god! Jag kan verkligen hålla med om att Alder är årets viktigaste restaurang.


Som du hör är jag helt såld på Wylie Dufresnes matlagning, och jag är inte ensam. Restaurangen öppnar klockan 18:00, och när vi dök upp någon minut efter att dörrarna öppnats var det kö ut på gatan. Vi slog oss emellertid ned i baren över en drink, och tjugo minuter senare fanns det ett ledigt bord. När vi mätta och belåtna gick därifrån ett par timmar senare var det en dryg timmes väntan för ett bord för två. Avslutningsvis vill jag nämna Alders behagliga priser: ingen rätt kostar mer än $25, och våra sex rätter, två desserter och fyra drinkar gick bara på drygt $200 inklusive skatt och dricks.


View Larger Map
Alder
157 2nd Ave (mellan 9th och 10th Street)
Manhattan

2 comments:

BLOGG I THAILAND.SE - Följ med på vår resa genom världen said...

Låter ju helt underbart!

Älskar den delen av stan :)

Anonymous said...

Alder har precis börjat ha öppet varje kväll i veckan nu dessutom!

Post a Comment