Thursday, May 17, 2012

456. P.J. Clarke's


New York är en stad där man hittar legendariska platser på nästan varje gathörn. Vart man än vänder blicken ser man något som känns igen från film eller TV, och att utforska New Yorks alla klassiska skrymslen och vrån är som att rota igenom en gammal skattkista. I dagens tips ska vi besöka en av dessa riktiga New York-klassiker, en restaurang som ni Mad Men-fans med största sannolikhet redan är väl bekanta med, nämligen P.J. Clarke's i Midtown East.


P.J. Clarke's är så mycket New York det bara kan bli. Det är en restaurang som slog upp portarna redan 1884, och den lilla tegelbyggnaden har med åren blivit omringad av skyskrapor som kastar långa skuggor över grannskapet. Det är en restaurang med anor, där rangliga små bord under dunkla tegelväggar bjuder på en stor skopa charm; där var Frank Sinatra stamkund, Jackie Kennedy brunchgäst, och det var där Buddy Holly friade till sin älskade fästmö. Bland de fiktiva stammisarna hittar vi gänget från Mad Men, som efter jobbet tillbringar tid på P.J. Clarke's, där det dricks Martinis och flirtas hej vilt.


På menyn hittar du allt från skaldjur till hamburgare via stekar och crab cakes. Favoriten här på redaktionen är ställets ostburgare, som även uppskattades av Nat King Cole. Efter att mannen med den mjuka baritonrösten tagit en tugga av tidigare nämnda burgare utbrast han This is the Cadillac of burgers, så är du sugen på en ostburgare ska du helt enkelt beställa The Cadillac. Naturligtvis har stället även ett underbart urval av cocktails, om du för en kort stund vill kliva in i 60-talets reklamvärld, där Martinis var en självklarhet under lunchtimmen. Själv brukar jag emellertid beställa en Brooklyn Lager, som passar utmärkt till stans godaste ostburgare.


P.J. Clarke's är en New York-institution som inte bör missas. När du slår dig ned vid ett av de små borden kan du höra historiens vingslag eka mellan de sneda tegelväggarna, och efter en första tugga av din The Cadillac förstår du plötsligt var Nat King Cole fann inspirationen till Unforgettable. Det är ett ställe som är perfekt för både brunch, lunch och middag, och då de har öppet ända till 4 på morgonkvisten lämpar det sig även för vickning.

Ytterligare två P.J. Clarke's har öppnat i stan, men vi rekommenderar ett besök hos originalet.


View Larger Map
P.J. Clarke's
915 3rd Ave (mellan E 55th och E 56th Street)
Manhattan

3 comments:

Anonymous said...

Vilket härligt ställe!! och vad bra du skriver!! jag ser fram emot boken!! Tack för en bra blogg!!

Rosita said...

Instämmer med föregående, så bra du skriver! Om en favorit som jag hittade så sent som i mars http://globetrottermamma.com/2012/04/04/reseberattelse-new-york-restaurangtips-2/

Spännande, ska du skriva en bok?!

Hälsningar Rosita

Anonymous said...

Just hemkomna från en kväll på PJ Clarkes efter tipset på bloggen. Fantastiskt ställe må jag säga. Extra plus till mens room, placerat i något som för tankarna till en telefonkiosk modell större.

Post a Comment