Monday, November 8, 2010

241. Streecha


New York är en av världens bästa matstäder. Det är underbart att tillbringa en helg i stan med att gå från restaurang till restaurang och hänge sig fullkomligt åt nya, spännande smaker. Detta kan dock lätt bli en dyr syssla, men faktum är att några av stans bästa matställen är väldigt billiga. De kan emellertid vara lite svåra att hitta, men det är där Ett annat kliver in i bilden. En av våra absoluta favoriter bland stadens restauranger heter Streecha, och detta lilla krypin hittar man i East Village.


Streecha är ett ukrainskt matställe som drivs av ett gäng äldre damer vars mål är att dra in pengar till den närbelägna kyrkan. Lokalen ligger i en källare, och inredningen är enkel men otroligt charmig. Merparten av besökarna är äldre ryssar, och ofta hör man bara ryska pratas vid borden. Besökarna kommer i vågor beroende på när gudstjänsterna i de närbelägna kyrkorna slutar (Ett annat-redaktionen har emellertid märkt att det är en lucka mellan 13:30 och 14:30, då är det lätt att få en sittplats.)


Nu till maten, som är helt gudomlig. Menyn är enkel, och består av Stuffed Cabbage, Vareneky, och Borsjt. Den förstnämnda rätten är ungefär som kåldolmar, och mycket god. Vareneky är en slags potatisdumplings toppade med stekt lök, och du måste själv uppleva smaken, då jag inte kan komma på ord tillräckligt starka för att rättvist beskriva denna gudomliga rätt. Borsjt är som du kanske vet en soppa kokad på betor, och Streechas variant är mycket len och fin. I min bok den bästa borsjt jag provat.


Streecha är en av stans absolut bästa restauranger. Maten är otrolig, stämningen trevlig, och priset är lågt (en lunch för två går på under $10). Visst är stället beläget i en källare, du sitter vid campingbord med vaxdukar, och ibland serveras din borsjt i udda koppar med julmotiv, men det bidrar bara till Streechas charm. Kom ihåg att be om extra lök till dina Varenekys, det är något dina smaklökar kommer att tacka dig för.

Streecha har öppet Fredag-Söndag 10:00-16:00.


View Larger Map
Streecha
33 E 7th Street (mellan 3rd och 2nd Ave)
Manhattan

1 comments:

Anonymous said...

Vilket härligt ställe!!! Hur hittar ni alla dessa "hemlisar"?

Vimsan

Post a Comment