Wednesday, October 27, 2010

236. A Salt & Battery


Det brittiska köket har aldrig gjort något större väsen av sig på den internationella matscenen. Rätter som njurpaj och ål med potatismos får gärna folk att rygga tillbaka och välja andra alternativ (det var emellertid under min tid i London jag utvecklade min passion för den sistnämnda rätten.) Det finns dock en lysande stjärna på den brittiska mathimlen, nämligen snabbmatsklassikern Fish'n'Chips. I West Village kan man hitta den bästa friterade fisken utanför landet av plommonstop och lager. A Salt & Battery heter stället.


A Salt & Battery serverar som nämnt Fish'n'Chips, och trots att det är flottig snabbmat vi talar om är den tillagad med en finess som uppmärksammats av Food Network, New York Magazine, och Time Out. Själva restaurangen är enkelt inredd, och drivs av ett gäng mycket trevliga britter. Stundvis kan det vara mycket folk inne på stället, men maten är väl värd att vänta på.


När du beställer din Fish'n'Chips får du välja mellan fem olika fisksorter. Redaktionens stående val är kolja. Det finns dessutom sideorders till beställning, med brittiska klassiker som Baked Beans och Mushy Peas som självklara val. Känner du dig sugen på något annat än fisk finns ovannämnda njurpaj tillgänglig. Måltiden kan naturligtvis rundas av med en Deep Fried Mars Bar.


A Salt & Battery har vunnit ett throwdown mot Bobby Flay, och jag är inte förvånad. De tillagar snabbmat med otrolig finess, och det är svårt att hitta bättre Fish'n'Chips utanför Storbritannien.

Se dessutom till att dricka en Porkslap till din fisk.


View Larger Map
A Salt & Battery
112 Greenwich Ave (mellan 12th och 13th Street)
Manhattan

2 comments:

Mats said...

Gissa hur glad jag vart när jag hittade den här bloggen!!! Jag och min sambo åker till New York över nyår och vi ser verkligen fram emot att besöka en hel del av era små guldkorn. Snyggt jobbat!

MVH,

Mats

cecilia said...

Jag käkade ofta på A salt and battery när de fanns i East Village. Blev en av mina favoriter - men det tog ett bra tag innan jag fattade ordvitsen med namnet. Hade liksom aldrig sagt det högt, och så när jag sa till mitt sällskap att vi kanske skulle gå till A salt and battery, hörde jag plötsligt att jag sa en brottsrubricering...
Men jädrigt god friterad fisk!

Post a Comment