Sunday, November 29, 2009

106. Decibel


Små, till synes anonyma barer finns det gott om här i stan. Om man lyckas hitta dit är dessa inrättningar oftast väl värda ett besök, och det är väldigt lätt hänt att man blir stammis på någon av dessa speak-easys. En av mina favoriter, som jag tänkt berätta om i flera månader, är en sakebar vid namn Decibel. Så med en sprillans ny kamera i högsta hugg begav vi oss ut i en höstruskig Manhattan-natt ner till East Village.


Decibel är ett litet ställe beläget i en källare. De har ingen luftkonditionering, och det är ofta väldigt trångt vid borden, allt detta till trots har jag aldrig varit där utan att behövt vänta i minst 30 minuter på ett bord. Över 100 olika sorters sake på menyn är den huvudsakliga anledningen till att jag står ut med väntan och trängseln, men den sköna atmosfären är även den en stor bidragande faktor.


När du öppnar dörren och kliver in på Decibel hamnar du i en väldigt liten förbar där sake värms, edamame ångas, och mindre japanska tilltugg anrättas. En av de anställda frågar hur stort ert sällskap är, och om det finns plats kommer han att föreslå att ni sitter vid baren vid ingången. Skulle detta hända är mitt råd att vänligt men bestämt avböja och be om ett bord inne i huvuddelen av baren; där är stämningen mycket skönare, och du slipper ha nyanlända väntande gäster kikandes över din axel.

Saken serveras i flaska eller personlig storlek, uppvärmd eller kyld, i glas eller låda. Själv gillar jag min sake kyld, i en personlig liten låda. En del av sorterna serveras enbart i glas, och all nödvändig information finns i menyn. Dessutom är personalen otroligt trevlig och kunnig, och guidar dig gärna genom sakedjungeln.


Min personliga favorit heter Funaguchi; en sake med lite mer bett än de traditionella sorterna. Den anländer till ditt bord i en metallburk och serveras kyld i glas. Till denna variant är en order av edamamebönor mycket gott medan du lutar dig tillbaka och låter veckans stress rinna av dig.


Sake Bar Decibel
240 E 9th Street (mellan 2nd och 3rd Ave)
Manhattan

7 comments:

Anonymous said...

Yummy! Sake är riktigt gott och det här verkar vara ett himmelrike! :-)

Anonymous said...

Jag vill också sitta och dricka sake i New York. Avis.

Stina said...

Tack för en jättebra blogg! Den kom väl till hands när vi besökte New York nyligen. Vi skrev ut ett tiotal av dina tipps och tog med oss som guide. Enda kruxet är att vi nu skulle vilja besöka den här baren. :) Men men, det får bli ytterligare en resa framöver verkar det som. :)

Tack igen!

Stina

Anonymous said...

Hej!

Hur hittar du/ni alla dom här coola ställena?

Lisa

Anonymous said...

Bästa bloggen ever! Stort tack och bock för detta! Vi hade en underbar semester i "storstan" och era tips var kanon!!

Anonymous said...

Tack för tipset. Fantastiskt mysigt i sin ruffighet med vänlig service, stort urval på sake och den godaste nudelsoppa jag ätit.

Anonymous said...

Helt underbart ställe! Tack för tipset!

Post a Comment