Saturday, September 26, 2009

81. Tom's Restaurant


Vissa matställen har det där lilla extra som gör att man gladeligen spenderar en timme på tunnelbanan för att ta sig dit. Om det dessutom är höst, och man vet att det förmodligen kommer att vara minst en halvtimmes kö i kylan ute på trottoaren innan man får ett bord, men detta till trots beger sig iväg tidigt på en lördagsmorgon, så förstår du att destinationen är värd besväret. Slutstationen jag talar om heter Tom's Restaurant, den ligger i Prospect Heights i Brooklyn, och ska absolut inte förväxlas med Tom's Restaurant på Manhattan (som blivit känd efter att ha agerat kuliss i en världskänd TV-serie.)


Tom's anses av många Brooklyniter vara en av stadsdelens absolut bästa diners. 1936 slog de upp dörrarna för första gången, och har sedan dess blivit legendarisk. Inredningen och atmosfären är otroligt hemtrevlig; väggarna är täckta av blommor och signerade bilder av mer eller mindre kända Brooklynbor som vuxit upp med Tom's. Servicen är snabb, och personalen är bland de trevligaste människor jag någonsin träffat.


Menyn består av traditionell diner-mat; pannkakor, bacon och ägg, burgare, scrambled eggs, och milkshakes är bara några av valmöjligheterna. 16 olika sorters pannkakor finns att tillgå, och min absoluta favorit är Pancakes Supreme, som är fyllda med blåbär, mango och valnötter, och serveras med tre olika sorters smaksatt smör, samt lönnsirap. Om du letar efter smalmat kommer du att bli besviken, men om en smakexplosion utan dess like är din grej har du något att se fram mot.


Som nämnt kan det vara kö ut på gatan på lördagar, så ett vardagsbesök är att rekommendera. Skulle du tvingas stå i kö kommer emellertid personalen ut och ger dig kaffe, kakor, och honungstäckt kaneltoast. Dessa små gratisprylar får du dessutom vid bordet, men på en kall höstmorgon är gesten extra uppskattad.

Tom's har stängt på söndagar, då sjunger nämligen ägaren Gus i den lokala kyrkans kör.


Tom's Restaurant
782 Washington Ave (mellan Lincoln Place och St John's Place)
Brooklyn

5 comments:

Anonymous said...

Neeeej! Hit hade jag velat gå... Kom hem ifrån NYC igår och jag saknar det redan... Grrr... Tack för alla tips ändå dom var kanon...

J

"oroshjärta" Lotte Fernandez said...

pannkisar supreeme! waow!! det låter nåt de! kalas! =)

Anonymous said...

Dreglar.. ser inte lite gott ut!

Anonymous said...

Dom där pannkakorna verkar ju smaskens!

Lasse said...

Var där i augusti och åt en sen frukost. Fantastiska pannkakor mm! Hamnade på Tom´s av enslump då vi skulle hälsa på de som driver Norton Records som ligger i närheten och var lite tidiga. Vi frågade då de som passerade på gatan och alla rekommenderade Tom´s. Mycket bra ställe!

Post a Comment