Sunday, August 16, 2009

64. The Conservatory Garden


Det är riktig högsommar i New York, och folk flockar i horder till Central Park för att ha picknick i gräset, och kanske kasta en frisbee i skuggan av träden. Parken blir en plats där man kan sitta i timmar och bara titta på människor, men ibland längtar man efter en lugn plätt där man inte behöver dela med sig av grönskan och solskenet. The Conservatory Garden i nordöstra änden av parken är en av dessa lugna fickor, som dessutom är designerad ”official quiet zone”.


The Conservatory Garden anlades redan 1898, och var då hem till parkens officiella växthus. Sedan dess har växthuset rivits, men parken finns kvar och har delats upp i tre olika delar; en fransk, en italiensk, och en engelsk trädgård.


När man besöker The Conservatory Garden slås man av hur lugnt det är. Under en solig söndagseftermiddag, när Central Park är som fullast av folk, är det nordöstra hörnet nästan spöklikt öde. Visst ser man några äldre Upper East Side-damer strosa omkring och lukta på rosorna, men mycket mer actionpackat än så blir det inte. Det är lugnt, tyst, och väldigt avslappnande, och man märker att de få besökarna respekterar trädgårdens status som officiell quiet zone.


Med sina fontäner, rosor, och guldfiskar är The Conservatory Garden en undangömd liten pärla bland stadens parker. Visst är det kul att sitta och titta på folk i resten av Central Park, men ibland vill man ha en stunds tystnad och fly undan stadens brus några minuter; det är då denna vältrimmade del av parken är som mest värd ett besök.


The Conservatory Garden
Central Park, 5th Avenue och 105th Street
Manhattan

2 comments:

Anonymous said...

Riktigt vackert...

Lillemor said...

Gud vad fint! Dit vill jag gå och strosa runt. Central Park är bara så härligt, men man vet inte om alla små hemliga ställen.

Post a Comment