Sunday, March 1, 2009

9. Katz's Delicatessen


New York är känt för att ha världens bästa deli’s, och om så är fallet så måste New York’s bästa deli även vara världens bästa deli. Huruvida det resonemanget stämmer eller inte överlåter jag till någon annan att klura ut. Jag vet dock att namnet på New York’s bästa deli är Katz’s.

Katz’s är en rysk judisk deli på Lower East Side. Den grundades 1888, och har legat på samma plats sedan dess. Väggarna är täckta av fotografier på kända personer som älskar den i viss mån onyttiga maten som serveras. Dessutom spelades den legendariska fejk-orgasmscenen i “När Harry mötte Sally” in på Katz’s. Vad som är viktigt är dock maten, och efter att ha ätit på Katz’s förstår du var Meg Ryan fann inspirationen till denna berömda scen.

Salamis, knish, pastramimackor med ett fem cm tjockt pastramilager, matzo ball soup, selleridricka, burgare, kishka, kashka, och så vidare. Katz’s meny är väldigt lång, vilket kanske förklarar den minst lika långa kön till disken; det är nämligen otroligt svårt att bestämma sig för vad man vill ha.


När du går in får du en biljett, den här biljetten ska du ge tillbaka till vakten när du går ut. Ingen verkar riktigt förstå varför, men så är det; se till att du inte tappar bort den. Det är ofta trångt och mycket folk, så du kommer säkerligen att få dela bord med andra gäster. Allt detta köande, trängseln, och biljettförvirringen bidrar dock till Katz’s charm. Det är en upplevelse som är otroligt unik. Och maten är orgasmisk.

Priserna ligger på $5-$15 för en måltid.


Katz’s Delicatessen
205 East Houston Street (mellan Orchard street och Ludlow Street)
Manhattan

4 comments:

Anonymous said...

Ta en lunch här!!! Hur coolt som helst. Helgalet.

Anonymous said...

Hit skall vi absolut gå när vi besöker NYC.

Anonymous said...

Detta var coolt! Men som ensam svensk liten turist så blev jag helt bortkollrad. Jag lyckades beställa min Pastrami Sandwich och Pickles utan problem, men sedan att hitta dricka? Jag blev slussad fram och tillbaka med min bricka innan jag hittade rätt... En rolig upplevelse. Jag som inte ens gillar pickles måste säga att dessa var utan tvekan de bästa jag någonsin ätit. Krispiga gurkor som inte badade i vinäger eller ättika.
Jättekul att ha varit här och få uppleva detta.

-Markus

Anonymous said...

Här var vi också, Pastrami tror jag den hette mackan, den var magisk, supergott. Vi delade den och vi blev mätta. Saltgurkorna var goooda. - Ingela

Post a Comment