Wednesday, December 9, 2009

109. Artists & Fleas


Bland tidigare inlägg här på Ett annat kan man läsa om basarer och marknader där diverse kreatörer och designers bokar bord för att ett par dagar i veckan sälja sina skapelser till shoppare med smak för det annorlunda. Brooklyn har visat sig vara vinnaren när det kommer till den här sortens marknader, och Manhattan får stillsamt ta ett värdigt kliv åt sidan. I Williamsburg kan man finna Artists & Fleas, där folk som brinner för sitt jobb har sina kreationer till salu.


Artists & Fleas öppnade 2003, och har sedan dess hjälpt hundratals designers att sälja sina prylar, allt i samma lagerlokal där marknaden startade. På senare tid har även systermarknaden The Vintage Market öppnat, och tagit över grannlokalen. Klientelet består mestadels av unga Brooklyniter, med vissa inslag av East Village-bor som tagit tunnelbanan till Brooklyn för dagen; det är med andra ord unga, populärkulturellt medvetna individer som helgshoppar på denna Williamsburg-institution, något som även märks i utbudet.


Det man kan hitta bland borden är handgjorda kläder, smycken, och prylar (i brist på ett bättre ord). Mycket av det som säljs signalerar en New York-stolthet och stadsdelstillhörighet som kan vara svår att finna på andra ställen. Kreatörerna är med all rätt stolta över att leva och verka i Brooklyn, något som syns i deras skapelser. Det är svårt att inte dras med i lokalpatriotismen och för en sekund börja tänka att man kanske skulle ta och överge Manhattan för Brooklyn.


Även om du kanske inte kommer att inhandla något är Artists & Fleas väl värt ett besök. Det är kul att se vad kreativa och hängivna människor kan skapa helt på egen hand, och när man dessutom befinner sig i slutänden av idé-tillverkning-försäljningskedjan kan man verkligen förnimma den energi som ligger i luften när dessa individer samlas. Dessutom tror jag bestämt att du kommer att köpa något; prylarna är nämligen oftast väldigt fina och välgjorda.

Marknaden har öppet lördag och söndag 12:00-20:00.


Artists & Fleas
129 N 6th Street (mellan Berry och Wythe Street)
Brooklyn

0 comments:

Post a Comment