Sunday, July 26, 2009

57. The High Line


Precis som Västerås är känt som Gurkornas Stad är New York en Parkernas Stad, med Central Park som orubblig herre på täppan. Det finns dock en mängd andra fina parker som man ibland kanske missar i skuggan av den gröna lungan. The High Line är en av dessa uppstickare, och för att se den ska man bege sig till Chelsea.


The High Line slog upp portarna för allmänheten i juni 2009, och har sedan dess blivit en favorit bland såväl turister som New Yorkers. Den första sektionen som öppnat sträcker sig från Gansevoort Street till 20th Street, och längs med hela parken har man fin utsikt över Hudsonfloden och New Jersey.


Ursprungligen var The High Line en tåglinje som gick längs med Manhattans västra sida. Det sista tåget togs ur service 1980, och fram till nu har den upphöjda rälsen legat övergiven. En av de charmigaste aspekterna med The High Line är att parken är designad så att blommor och gräs fått växa fritt, vilket är härligt att se i en stad där alla parker trimmas och putsas till perfektion.


Det arrangeras även familjeinriktade events på The High Line, som sagostunder och skattjakter. Vid mitten av den första sträckan finns det även ett stort panoramafönster över den korsande 10th Avenue, vilket inbjuder till en hel del roliga fototillfällen.

Inträde är gratis, och uppgångar finns på strategiska ställen längs med hela parken.


The High Line
Gansevoort Street till 20th Street
Manhattan

8 comments:

DOA said...

Det enda som saknas är en gelato cart för den perfekta parkupplevelsen. Jag saknar dock vildmarken som fanns däruppe. Allting är så designat och tillrättalagt där numera.

Daniel said...

Jag tror jag sag en gelatovagn eller tva nar jag var dar, men de var lite undangomda i ena anden. :)

Var tyvarr aldrig uppe innan de gjorde park av High Line. Skulle ha varit kul att sett det.

Unknown said...

Har lagts in som "ett besòk" till planerade resan! Tack fòr eran fina blogg!

Mallis in real life said...

Jag läste om the High Line i Aftonbladet faktiskt. Jag rev ut notisen i tidigare i somras och sedan dess har den legat i plånboken.

Blir definitivt ett besök!

/Mallis

Dan said...

Verkar hur coolt som helst, och hur ofta får man läsa en Västeråsreferens i en blogg om NY?

Anonymous said...

det är alldeles för få västeråsreferenser i bloggosfären öht. :) keep up the good work daniel (&co)!

Anonymous said...

Verkar vara ett härligt ställe att strosa runt på, mitt i smeten men ändå lite avskilt har jag fått för mig :) Får bli ett besök nästa gång man tar sig till NYC.

sofia said...

supertips! njöt verkligen av att gå där, så mycket fin utsikt och intressant att kolla på, fina rast-och solplatser m.m.
glassvagn plus andra matställen finns flera, vi stötte på en sån där "2cookies-med-glass-emellan-vagn", så gott!

Post a Comment