Saturday, September 8, 2012

492. La Bonbonniere


New York är en stad där nya restauranger och vattenhål ploppar upp som svampar ur jorden, för att flytta in efter det att äldre ställen tvingats stänga. Det finns dock ett gäng riktigt gamla restauranger kvar som vägrar dö, kvarlevor från en svunnen tid, där tidens tand och stekos bitit fast sig i väggarna och lämnat kvar en patina av genuinitet. La Bonbonniere i West Village är ett av dessa ställen, en diner full av minnen och dofter från det gamla New York.


La Bonbonniere är en tvättäkta New York-diner som tycks ha legat på samma ställe sedan tidernas begynnelse. Det är ett ganska risigt och nerdekat ställe vi talar om, där väggarna är gula av stekos och nikotin från årtionden då det var tillåtet att röka inomhus. Det första som möter dig när du kliver in är det öppna köket, där bacon steks, kaffe kokas och bagels skärs upp. När du slagit dig ned vid ett av de rangliga borden och börjar titta på väggarna ser du signerade fotografier på nöjda kunder som inkluderar James Gandolfini och Ethan Hawke, och du börjar helt plötsligt att förstå varför stället trots sin risighet är så populärt.

Som sig bör på en diner hittar du en uppsjö av rätter på menyn, där pannkakor, omeletter och mackor är stående klassiker. Själv gillar jag Tuna Melts, och La Bonbonnieres version går att beställa toppad med bacon, vilket visade sig vara en kombination lika god som den är överraskande. Maten är enkel och god, med en kalorihalt som förmodligen överskrider rekommenderade värden, något man får lära sig att leva med när ett dinerbesök står på agendan.


La Bonbonniere är en riktig New York-klassiker där allt från det spruckna linoleumgolvet till de slitna barstolarna utstrålar en charm som är både genuin och svårfunnen. Det kanske inte är en diner för alla, men för oss som finner risig dekadans oemotståndligt är det en riktig pärla. Att brittiska Vogue dessutom uppmärksammat stället för dess inpyrda charm är ytterligare en anledning till ett besök.


View Larger Map
La Bonbonniere
28 8th Ave (mellan Jane och W 12th Street)
Manhattan

0 comments:

Post a Comment