Tuesday, May 8, 2012

452. Sutton Place


Innan vi ger oss i kast med dagens tips här på EANY vill jag återigen ta tillfället i akt och nämna var ni kan hitta oss på andra delar av internet. Vi har en Facebook-sida som du kan hitta här, en Twitter som du finner här, samt en Instagram där vi går under namnet ettannatnewyork. Dessa är platser där vi delar med oss av intryck och tips som inte får plats här på bloggen, och du är hjärtligt välkommen att följa oss. Nu till dagens tips, där vi går på studiebesök i ett av New Yorks mest välbärgade grannskap, den lilla enklaven Sutton Place i Midtown.


Sutton Place är namnet på kvarteren från E 53rd till E 59th Street, mellan 1st Ave och East River. Det är ett lugnt bostadsområde utan butiker, där de pampiga husen kostar mer än vi vanliga dödliga ens vågar drömma om. Om du går till slutet av E 58th Street finner du dessutom sidogatan Riverview Terrace, som ända sedan 1900-talets början ansetts vara en av New York's mest åtråvärda adresser. Precis bredvid denna exklusiva lilla gata ligger en av stadsdelens två parker, Sutton Place Park, där det inte är ovanligt att se både förmögna damer i päls, samt välkända ansikten rasta välmående små hundar.


Bland de rika knösar som ägt bostad i skuggan av Queensboro Bridge återfinns namn som Marilyn Monroe, Michael Jackson, samt bankiren J.P. Morgans familj, och under en promenad i grannskapet är det kul att föreställa sig hur livet kan ha tett sig för dessa ikoner när de kallade de anonyma kvarteren hem.


Sutton Place är en udda sevärdhet. Det är en upplevelse mer för fantasin än för ögat, då man under ett besök plötsligt inser att man står mitt i ett av världens mest exklusiva grannskap, som trots detta ter sig ganska vanligt. Du kan dessutom ta fina bilder på East River och Queensboro Bridge från grannskapets parker, något som rekommenderas extra varmt om morgonen då solen välkomnar staden med sina varma strålar.


View Larger Map
Sutton Place
E 53rd till E 59th Street, mellan 1st Ave och East River
Manhattan

3 comments:

Saltistjejen said...

Kul att läsa eftersom vi bor ett stenkast därifrån. Dock inte i ngt sådant "fint" kvarter. Men vi passerar ganska regelbundet Sutton Place. Dock är ju själva parken rätt trist. En liten grön plätt alldeles intill FDR... :-/
Men platsen där man kan stå och se Queensboro Bridge är som ni på EANY beskriver, lite magisk. Men mer p g a det man känner till om platsen än själva läget i sig. Just så som ni säger. :-) Tror man kunde skymta denna i en av Woody Allens gamla klassiska New Yorkfilmer också?!?

Robin said...

Som ett bonustips där kan man väl flika in Linbanan till Roosevelt Island som går jäms med Queensboro bridge... Går att åka över på metrokortet.

Robin said...

Kom på nu att ni redan har tipsat om den! #15 var det nu, såg jag efter en snabb sökning. Men det kan ju vara värt att nämna att dessa är intill varandra :)

Post a Comment