Tuesday, November 22, 2011

388. Kyotofu


Hösten har definitivt kommit till New York för att stanna. De gulnande löven faller som regn från träden, och folk har i skydd mot busväder plockat fram både överrockar och ylletröjor ur gömmorna. Hösten är dessutom en årstid då man med gott samvete kan unna sig något sött, och stadens alla dessertrestauranger lockar plötsligt mer än vanligt. Vi på EANY har en favorit vi alltid återvänder till när kyliga vindar viner längs avenyerna, nämligen Kyotofu i Hell's Kitchen.

Kyotofu är en japansk dessertrestaurang som specialiserat sig på desserter av en lite mer udda variant. Stället anses vara en av New Yorks bästa dessertdestinationer, och har förärats med en myriad utmärkelser som gett den lilla restaurangen enorm uppmärksamhet i media. New York Magazine har utsett Kyotofus cupcakes till stans bästa, och bland skaran av fans finns stjärnkockar som Mario Batali, mannen bakom Babbo och Eataly. Anledningen till all denna uppmärksamhet är naturligtvis de underbara efterrätterna.


Som nämnt ligger fokus på desserter baserade på lite mer okonventionella ingredienser som tofu, ingefära och miso. Låt emellertid inte detta avskräcka dig, det som serveras är nämligen ljuvligt gott. En av mina favoriter är Autumn Anmitsu, där en agar-gelé smaksatt med päron och tranbär vilar i en skål tillsammans med Yude Azuki, Matcha Shiratama och Kuromitsu-glass. Vad dessa tre sistnämnda ingredienser är har jag inte en susning om, men gosse vad gott det är.


Till din dessert kan du dessutom beställa kaffe, te eller något starkare att dricka. Restaurangen har ett fint litet utbud av röda, vita och dessertviner, men själv ser jag alltid till att beställa något spännande från det ypperliga urvalet av sake. Det finns ett trettiotal olika sorters sake på menyn, och är du en nykomling i denna underbara värld av jästa risdrycker rekommenderas en flight där du får tre smakprover som gifter sig väl med din dessert. Vid vårt senaste besök föll mitt val på ett glas Jokigen, som fungerade utmärkt ihop med Yude, Matcha och Kuromitsu, något jag aldrig kunnat gissa!

Till sist vill jag även nämna Kyotofus prisbelönta glass, som var så god att någon här på EANY-redaktionen hann bita toppen av den innan vi lyckades ta en bild.


View Larger Map
Kyotofu
705 9th Ave (mellan W 48th och W 49th Street)
Manhattan

2 comments:

Sofia said...

Hallå där!

Grym blogg, särskilt för oss som bor här. Har vart till mycket använding kan jag lova.
Jag tänkte kolla om ni vet några bra restaranger med uteserveringar och infravärme i NYC?

Daniel said...

Atlantic Grill på Upper East Side tror jag har uteservering med värme. Dessutom har Alma i Brooklyn uppvärmd takservering med fin utsikt över Manhattan.

Post a Comment