Thursday, January 21, 2010

119. Carl Schurz Park


I en stor och stundtals stressig stad som New York är det viktigt att det finns små viloplatser och oaser utspridda för alla jäktade invånare och besökare. Parkförvaltningen här i stan har gjort ett lysande jobb när det kommer till denna sorts sinnesvård, med Central Park som det mest lysande exemplet. Övriga parker är emellertid inte att förakta, och de bjuder alla på sin alldeles egna speciella charm. En av mina favoritparker heter Carl Schurz Park, och ligger precis vid East River här uppe på Upper East Side.


Carl Schurz Park blev inte ”riktig” park förrän tidigt 70-tal, då grannskapsaktivister bestämde sig för att gå samman och rädda den lilla remsan land bredvid floden från att säljas till byggherrar. Resultatet blev en av stans mest välskötta parker, som erbjuder allt från lekplatser till basketball-planer och hundparker. Dessutom ligger parken precis vid East River-promenaden, där man har fin utsikt över floden, Queens, och Bronx.


Som om inte skönheten, lugnet och avskildheten vore nog hittar man även Gracie Mansion i den norra delen av parken. Denna villa har traditionellt varit borgmästarens bostad ända fram till nuvarande borgmästare Bloomberg, som i egenskap av miljardär inte ville flytta från sin lyxvåning på 5th Avenue. Turer av Gracie Mansion arrangeras på onsdagar mellan 10:00 och 14:00.


Själv gillar jag Carl Schurz Park eftersom den dyker upp mitt under min löprunda, som går längs med East River från Queensborough Bridge nere vid E 60th Street upp till Robert F. Kennedy Bridge vid 125th Street. För alla löpträningsfantaster bland er läsare kan jag varmt rekommendera denna slinga; det är en upplevelse i sig att komma bort från massorna i Central Park, springa förbi likväl Upper East Side-damer som fiskande äldre herrar från Spanish Harlem, och se Manhattan långt bort i fjärran på tillbakavägen. Uppe vid 125th Street ser man dessutom bostadsprojekten i södra Bronx torna upp sig på andra sidan floden, vilket är en upplevelse utan dess like, och det går inte att undvika att höra Eye of the Tiger ringandes i öronen vid denna syn.

60th-125th-60th Street är ca 12 kilometer.


Carl Schurz Park
East End Ave och 86th Street
Manhattan

5 comments:

Carro's Blogg said...

Tycker ni ska kolla in High Line Park mellan Soho och Meat packing District. Den är fortfarande under uppbyggnad men ligger på ett gammalt nerlagt järnvägsspår ett par meter över gator och annan bebyggelse. Om inte annat så är det annorlunda!

http://www.thehighline.org/

Daniel said...

Det har vi redan gjort, annu en underbar park har i stan.

Har ar URL'en till inlagget om High Line.
http://ettannatnewyork.blogspot.com/2009/07/57-high-line.html

Anonymous said...

Där ska jag ta mig ett pass nästa gång jag är i NYC. Verkat hur skönt som helst.

Mvh

Micke

Tove said...

Hej! Bloggen är grym, superbra tips! Jag ska till New York i maj, och jag undrar om ni har några bra tips på varifrån man kan få de snyggaste bilderna? Såg det inlägget där man kunde ta bra bilder på Brooklyn Bridge, och det skulle vara jättekul med liknande ställen fast på Manhattan :)

Träningsglädje said...

tack för löpartips!!!

Post a Comment