Wednesday, September 30, 2009

83. H&H Bagels


Under hela vår kollektiva uppväxt har vi fått höra att frukosten är dagens viktigaste mål. Detta påstående är sant även här i New York, och en av de mest arketypiska beståndsdelarna i en riktigt New Yorksk frukost är bageln. Det finns hundratals små bagelställen i stan, men inget är mer känt och välsmakande än H&H Bagels, som har bageri i midtown, och butik på Upper West Side.


Vill man ha en äkta New York-frukost är en bagel ett måste; dessa traditionellt judiska bröd bakas i en mängd olika varianter. Allt från plain till lökfyllda bagels har utvecklats genom åren, och H&H har praktiskt taget alla sorter till försäljning.

Lokalen på Upper West Side är egentligen bara ett stort rum med en disk i ena änden. Det finns inte någon plats att sitta, och de har inga pålägg till försäljning. Denna spartanska approach till trots är butiken en av New Yorks mest älskade. Serier som Seinfeld och Sex and the City har alla omnämnt H&H i någon form, och bageriets omtyckta små bröd har setts i typiska New York-filmer som Woody Allens Manhattan Murder Mystery.


Butiken ligger bara ett par kvarter från Central Park, så ett hett tips är att köpa med sig ett par bagels och en kaffe, och bege sig till en parkbänk för en utomhusfrukost. Fråga damen bakom disken om de har några ugnsvarma på lager, dessa är nämligen extra goda. Min favorit är en såkallad ”everything bagel”, som är toppad med allt från havssalt till torkad vitlök.


H&H Bagles
2239 Broadway (mellan 79th och 80th Street)
Manhattan

8 comments:

Unknown said...

Åh, jag som bodde på hotell på Broadway. Måste åka tillbaka för Bagels skull.

Anonymous said...

Bagels är mums!

Anonymous said...

Jag sprang på din blogg av en slump och det är jag glad att jag gjorde! Sköna tips måste jag säga! Fortsätt att skriva!

Johan

Anonymous said...

Hur är vädret i New York nu? Har det börjat att bli höst än? Tack för den bästa bloggen!

JF said...

Grym blogg. Utmärkta tips !!

"oroshjärta" Lotte Fernandez said...

awh! jag vill ha den på bilden!

Anonymous said...

Everything Bagel rekommenderas varmt!

-Markus

Emil Andersson said...

Sitter och planerar. Denna hamnade på listan :)

Post a Comment