Monday, August 31, 2009

70. 5 Pointz


Som de flesta vet var det i New York som hip-hopen föddes för ett par årtionden sedan. Hand i hand med hip-hop går graffiti, ett konstuttryck som genom åren gärna kallats både klotter och vandalisering, men som på sistone fått erkännande som en legitim konstart. New York är ett av de bästa ställena i världen att se graffiti, och en av de mer häpnadsväckande platserna är 5 Pointz i Queens.


5 Pointz är en hel byggnad som upplåtits till stadens alla graffitikonstnärer att använda som kanvas. Här kan man se målningar från de absolut största namnen inom gatkonst, blandat med både mindre kända namn och internationella konstnärer. Alla målningar behandlas med största respekt, och det är svårt att hitta en omålad yta på den gigantiska byggnaden som tar upp ett helt kvarter.


Det behöver nog inte nämnas att 5 Pointz är en ruskigt fotogenisk plats. För varje bild du tar kommer du att vilja ta en till, varefter du kommer att se ytterligare en spännande detalj du vill plåta. Det är helt enkelt ett grymt kul ställe att spendera en hel eftermiddag.


Att det dessutom går en upphöjd tågräls bredvid kvarteret gör inte upplevelsen mindre New Yorksk. Det är något speciellt med att känna marken vibrera från tåget, se skitiga duvor gå och picka på den lika utsmyckade trottoaren, och att låta näsan fyllas av doften från konstnärernas spraykannor. Att missa ett besök till 5 Pointz är att missa något riktigt genuint.


5 Pointz
Davis Street
Queens

6 comments:

Anonymous said...

Have I told you lately that I love you?

Anna said...

Det ser fantastiskt ut! Går det enkelt att ta sig dit med tunnelbana?

Anonymous said...

Ruskigt häftigt!

Kajsa said...

Wow... det här vill jag verkligen besöka. Det där huset ser riktigt snyggt ut. Jag undrar också om det är enklast att ta tunnelbana dit eller om man kanske ska ta sig en taxi.

Klockrent tips (som alla andra i din blogg :) det tackar vi för!

Nu måste jag bara börja planera nästa resa. Jag kom nämlign hem från NYC för bara ett par veckor sen men vill åka tillbaka igen redan nu. underbar stad!

Daniel said...

Tack for alla kommentarer!

Det enklaste, snabbaste, och billigaste sattet att ta sig dit ar via tunnelbana. Via G-linjen ar det bara ett stop fran Manhattan. Busenkelt!

Anonymous said...

Finns det tips på vart man kan köpa graffiti konst?

Post a Comment