Tuesday, July 14, 2009

53. Giant Robot


De senaste åren har inneburit en sann explosion för diverse konstarter som tidigare inte varit riktigt rumsrena. Designleksaker, gatkonst, och tecknade serier har plötsligt tagit klivet in i finrummet, och flertalet konstnärer inom dessa discipliner tjänar nu hundratusentals dollar årligen på sin konst. Ett ställe som lyckats bli en av de viktigaste knytpunkterna för denna ”nya” konst är Giant Robot i East Village.


Giant Robot startade för 15 år sedan som ett fanzine för asiatiskamerikansk kultur, och utvecklades snart till ett riktigt magasin, bara för att något år senare öppna butiker i LA, San Francisco, och New York. Alla Giant Robot-butiker har dessutom en galleridel, där många numera världskända konstnärer fått sin start.


Konstböcker och designleksaker är två ypperliga orsaker att besöka Giant Robot; de har en massa härligt begränsade upplagor från både asiatiska och nordamerikanska designers på lager, och en hel drös nykomlingar inom konstvärlden finns representerade på de välsorterade hyllorna.


En annan anledning till ett besök är urvalet av t-shirts; de säljer både sitt egetproducerade märke, samt tröjor från debutanter på designscenen. Giant Robot har under sina 15 år ständigt banat väg för ny konst. De har fått den stora massan att få upp ögonen för både designleksaker och gatkonst, och ett besök i en av deras butiker är som en minilektion i hur dessa konstarter utvecklats under de senaste åren.

***EDIT***
Giant Robot har tyvärr stängt.


Giant Robot
437 E 9th Street (mellan 1st Ave och Ave A)
Manhattan

4 comments:

Anonymous said...

Kul affär! Fortsätt att skriva inlägg, dom är toppen bra!

Madde said...

Hur hittar du alla dom här coola ställena?

Unknown said...

Älskar New York! Den andra av mina Favoritstäder och just himla lycklig över att jag hittat eran blogg. En ny resa är på planeringsstadiet! Kramar från Sicilien!

Daniel said...

Tack till er alla!

Madde: Vi skriver om stallen vi springer pa som vi gillar. Dessutom far vi da och da tips fran lasare och vanner, och da kollar vi in stallet, och om det ar kul skriver vi om det.

Post a Comment