Thursday, July 2, 2009

49. Papaya King


Den Amerikanska Drömmen är ett begrepp som under årens lopp blivit nästintill mytomspunnet. Att komma till ett nytt land utan ett öre på fickan, och genom hårt arbete och företagsamhet skapa sitt eget imperium. För nästan 80 år sedan, 1932, öppnade den grekiske immigranten Gus Poulus det som skulle bli ett av New Yorks populäraste och mest legendariska korv och juicehak. Papaya King är namnet på denna New York-institution, och platsen är Upper East Side.


Papaya King säljer korv, pommes frites och juice. Det är en simpel formula, men kunderna flockar i en strid ström till den gulmålade lokalen, enkelheten till trots. Korven är underbar och lagad till perfektion, och det finns en hel del olika varianter att välja mellan.


På menyn finns dessutom delikata hemgjorda fruktdrycker; dessa var den ursprungliga idén till konceptet, och därav namnet. En av de bästa anledningarna till att besöka Papaya King är dock känslan av att man besöker en riktig New York-klassiker. Vi snackar om ett ställe som genom åren blivit synonymt med snabbmat i stan, som dessutom är av sådan kvalitet att det efter 80 år fortfarande alltid är kö ut på gatan.


Papaya King ligger på samma plats där det öppnade 1932. Det finns ett gäng efterapningar på Manhattan, men ingen når upp till samma höga standard som originalet. Deras slogan är ”Tastier than Filet Mignon”, och en stor skara New York-bor kan svära att detta är ett faktum.


Papaya King
179 E 86th Street (mellan 3rd och Lexington Ave)
Manhattan

3 comments:

Bernt said...

Jag har varit där och håller med. Godaste korven någonsin.

Anonymous said...

Haha, The Beefanator! Den måste jag prova någon dag. låter som en höjdare. :-)

Tack för tipset!

Anonymous said...

Ytterligare ett toppeninlägg. Keep em coming!

Jag ska snart åka dit, och er guide är min BIBEL!!!

Post a Comment