Saturday, October 10, 2009

87. Barney Greengrass


Ytterst sällan händer det att man går in på en restaurang, och verkligen känner hur väggarna, inredningen, och de gamla hyllorna fullkomligt doftar av historia. När man springer på ett sådant ställe vet man instinktivt att det är unikt, och att man har en otrolig kulinarisk upplevelse att se fram mot. Barney Greengrass på Upper West Side är en deli som verkar klippt och skuren för ovanstående beskrivning, och ett av många måsten när du är i New York.


Barney Greengrass har över 100 år på nacken, och är en av New Yorks främsta fiskdelis. Butiken och restaurangen, som i mångt och mycket enklast kan beskrivas som en diner, går även under smeknamnet ”The Sturgeon King”, och personalen kan verkligen sin fisk. Praktiskt taget vad du än letar efter i fiskväg kan du hitta i den gamla lokalen, men de riktiga fynden gör du inne på dineravdelningen.


Då Barney Greengrass främst är en fiskdeli passar det bättre för brunch och lunch än för frukost; fiskmackor i alla tänkbara former finns på menyn, och om du känner dig riktigt vågad rekommenderas delins trippeldeckare, som bjuder på tre lager med lax, stör, cream cheese, lök, och tomat. Annars är en white fish sandwich, en av de mer traditionella rätterna på menyn, ett utsökt val.


I mitt tycke är Barney Greengrass en riktig New York-klassiker som inte får missas. Det är en deli som har både historia och atmosfär, samt mat av världsklass. Legender som Groucho Marx och Alfred Hitchcock var stammisar när det begav sig, och när man inmundigar sin delikata fisk vid ett av de små borden kan man nästan höra historiens vingslag eka mellan väggarna.


Barney Greengrass
541 Amsterdam Ave (mellan 86th och 87th Street)
Manhattan

4 comments:

Anonymous said...

Bild nummer två är helt underbar. Det här sköna stället kommer absolut att besökas någon gång framöver!

Eddie said...

Sluta ALDRIG lägga upp guldkorn! Jag älskar det!

Planerar en ny trip till våren. Ska försöka få tag på bättre hotell då ;-)

Alina said...

Väldigt härlig blogg, blir ett bokmärke på den och en länkning på bloggen! :) Ska till New York den 17:e och ska passa på att besöka några av era godbitar!

http://alinanenonen.blogg.se

Anonymous said...

Och Elaine i Seinfeld nämner att hon åt whitefish på Barney Greengrass!

Post a Comment