Monday, June 29, 2009

48. X Initiative


När man tänker New York tänker man gärna konsthallar, och när man tänker konsthallar går det inte att undvika att tankarna vandrar till Chelsea. I gamla lagerlokaler, vindsvåningar, och ombyggda kontorsbyggnader fullkomligt kryllar det av gallerier. En del är mer traditionella, andra är vigda åt gatkonst, och utspritt bland dessa dyker ett och annat ställe upp där experimentell konst står på menyn. X Initiative är namnet på ett av de senare.


X är en så kallad non-profit, där konstnärer skapar och ställer ut med syftet att utmana traditionella tankar om konst, utan ekonomisk vinning. Projektet är inhyst i en enorm byggnad, där varje våning visar konst av en mer eller mindre experimentell natur. För tillfället pågår projektet No Soul For Sale, där konstgrupper från hela världen bjudits in för att skapa installationer.


X har dessutom en uteplats på taket, som under sommaren används för filmvisningar och speciella events. Detta är en av de bästa anledningarna för ett besök; att slå sig ned på en soffa av en mer kreativ modell, och med en billig öl i handen (konsthallen är sponsrad av Asahi, så ölen kostar bara $2/flaska) se en 70-talsdokumentär om när reggaen kom till London, allt medan solen sakta sänker sig bortom Hudsonfloden är inget mindre än underbart.


Filmvisningar på taket hålls nästan varje fredag, lördag och söndag under sommaren. Tiderna brukar vara mellan 21:00-23:00. Inträde är gratis.


X Initiative
548 W 22nd Street (mellan 10th och 11th Ave)
Manhattan

1 comments:

Anonymous said...

Fler videos ser vi gärna!

Post a Comment